top of page

חרבות ברזל

עדכון חירום של כוכבי המדבר

בדומה לכלל אזרחי ישראל, הקהילה הבדואית בנגב נפגעה קשות בעקבות מלחמת חרבות ברזל. לפחות 21 גברים, נשים וילדים נהרגו ושישה אזרחים בדואים נחטפו לעזה. ירי רקטות מתמשך, ללא אמצעי מיגון תקניים, חושף את התושבים לסכנת פגיעה ומעלה את סף המתח והחרדה. שיבושים בתחבורה ובשירותים הציבוריים, הפסקת עבודה של רבים מהקהילה וסגירת מוסדות הלימוד החמירו את המצב עבור רבים מהתושבים. משפחות רבות, המצויות גם כך בתחתית הסולם הסוציו-אקונומי, מצאו עצמן במצב של חרפת רעב. עשרות אלפי ילדים נותרו ללא מענה חינוכי, רגשי וחברתי.

אנו בכוכבי המדבר מפעילים בימי המלחמה מספר פרויקטים בניסיון לספק מענה לאתגרים אלה: 

WhatsApp Image 2023-11-08 at 17.22.46.jpeg

ארבעה ארגוני חברה אזרחית שילבו כוחות על מנת לספק מענה למשפחות – יהודיות וערביות – ברחבי הנגב, ובתוך כך להעביר מסר של שותפות גורל, אחדות ועשייה משותפת גם בימים קשים ומורכבים אלה. יחד עם עמותת "איתך – מעכי", מתנ"ס רהט ועמותת "האם ראית את האופק לאחרונה", כוכבי המדבר מפעילים את החמ"ל המשותף, בו אנו אורזים ומחלקים מידי יום מאות סלי מזון וחבילות סיוע מורחבות למשפחות שכולות, משפחות חטופים ומשפחות נזקקות מכל רחבי הנגב.

בחמ"ל פועלים יחד, כתף אל כתף, עשרות רבות של מתנדבים מהחברה היהודית והבדואית. העשייה המשותפת ממלאת אותם ואותנו בתקווה, מחזירה את האמון, ומשקמת את מרקם החיים העדין שהתערער בשל המציאות הביטחונית הקשה.

גורל משותף, חמ"ל משותף

בכפרים הבלתי-מוכרים בנגב, בהם מתגוררים קרוב ל - 100,000 בדואים, אין תשתיות כמו חשמל, מים זורמים וכבישים, אזעקות אינן נשמעות ואין מרחבים מוגנים. בזמן מתקפת טילים הם חשופים לסכנת פגיעה ללא כל אפשרות להתגונן. אחד הצרכים הבולטים ביותר שעלו כבר בימי המלחמה הראשונים היה לספק אמצעי מיגון לתושבים. הכוכבים בוגרי תכניות המנהיגות שלנו יחד עם מחלקת קהילה נרתמו מיד, ובשיתוף עם עמותת ינאביע והחמ"ל האזרחי החלו בפרויקט המיגוניות: מכולות שנרכשו מרשות הנמלים שונעו בהתנדבות ע"י כי"ל (ICL), עברו תהליך של חיזוק ואיטום והוטמנו באדמה בכפרים החשופים ביותר לירי הטילים באופן שיספק הגנה לכמה שיותר תושבים.

סה"כ במהלך המלחמה יותקנו מעל ל-130 מיגוניות.

WhatsApp Image 2023-12-12 at 14.08.03.jpeg
התקנת מיגוניות בכפרים הבלתי מוכרים
דיאא.jpg

כפרים רבים בנגב ממוקמים מרחק רב משירותי חירום או בתי חולים. בתקופת חירום מצאנו לנכון לחזק את תחושת המוגנות של התושבים ולהעצים אותם: הכשרנו בוגרים ואנשי צוות שנרתמו והתחייבו לארגן מפגשי הכשרה ביישובים ובקהילות שלהם. נכון להיום מעל ל1500 מתנדבים מיישובים שונים כבר עברו את ההכשרה, קיבלו ערכות ויודעים כעת להגיש עזרה ראשונה עד להגעת האמבולנס בשעת חירום.

בתמונה – דיאא נסאסרה, בוגר החממה למנהיגות ויזמות, מסביר על תוכן ערכת העזרה הראשונה שקיבלו המשתתפים בסדנה שהוא ארגן להורים וצוותים בבית ספר ברהט.

קורסי עזרה ראשונה בכפרים הבדואים
פעילות הפגתית לילדי הכפרים

מאז פרוץ המלחמה נסגרו מרבית בתי הספר בכפרים הבדואים, ועשרות אלפי ילדים נותרו בבתיהם ללא מענה חינוכי, רגשי וחברתי. בהיעדר תשתיות אינטרנט ומחסור בציוד קצה, במרביתם לא התקיימה גם למידה מרחוק.

אנו בכוכבי המדבר ביקשנו להציע מענה חלקי לאותם ילדים באמצעות פעילות פנאי המספקת לילדים הפוגה, מפגש חברתי ובעיקר הזדמנות לשחרור מתחים ועיבוד רגשי, כמו גם כלים להתמודדות וחיזוק החוסן האישי. הפעילות מתקיימת בקבוצות קטנות ובהתאם להנחיות פיקוד העורף.

בכל ישוב מובילים את הפעילות צעירים וצעירות בני המקום, בוגרי תוכניות המנהיגות של כוכבי המדבר שהוכשרו להדרכה, המכירים את המשפחות, את הצרכים ואת הקודים המקומיים. המדריכים מלווים באופן צמוד על ידי צוות פיתוח ההדרכה של כוכבי המדבר וכן על ידי עו"סית.

הפגה.jpg
ממשיכים ביחד

בכוכבי המדבר פועלים יחד צוותים חינוכיים משותפים – יהודים וערבים – בכלל מסגרות התכנית. בימי מלחמה ומתיחות ביטחונית הצוותים מתמודדים עם אתגר כפול: התמודדות אישית עם המצב המורכב, עם אובדן וכאב ותפקוד במצב חירום מול התלמידים והחניכים, ובנוסף התמודדות משותפת כצוות יהודי-ערבי בימים של מתיחות ומורכבות לאומית וזהותית. לכן, בחודש נובמבר 2023 עברו כלל הצוותים החינוכיים הכשרה ייחודית לצוותים מעורבים, שסייעה להם לעבד יחד את המציאות הקשה שעוברת על החברה הישראלית ולחזק את השותפות והקשר בצוות. ההכשרות גם העניקו לצוותים כלים להתמודד עם אתגרים שונים למול החניכים ובינם לבין עצמם, על מנת שנוכל להמשיך, יחד, לחנך דור חדש של מנהיגוּת בנגב.

הרוב הגדול של עובדי הארגון היהודים, כולל המנכ"ל השותף אריאל ויזל, גויסו למילואים. עובדים אחרים פונו מבתיהם, ו/או נמצאים בבית עם ילדים שמסגרות החינוך שלהם הושבתו בשל הנחיות פיקוד העורף. ברחבי הנגב ממשיכות להישמע אזעקות ותחושת המתיחות ניכרת, אך למרות כל הקשיים אנחנו עובדים קשה כדי לייצר שגרת חירום בכל אחת מהמסגרות החינוכיות שלנו:

IMG_1990.jpg

ברגע שהוראות פיקוד העורף אפשרו זאת, מיהרנו להחזיר את תלמידי התיכון ללמידה פרונטלית בבית הספר, והיינו אחד המוסדות הראשונים שעשו זאת באזור. נכון להיום הימים קצרים מהרגיל, ואנו מתעדפים שיעורים וסדנאות המקדמים חוסן ובריאות נפשית, לצד מקצועות ליבה החיוניים להצלחה עתידית.

הצעירים המשתתפים בשנת המנהיגות הספיקו להשלים קצת פחות מחודש של פרק השטח כאשר פרצה המלחמה. למרות ההכרח לקטוע את פעילות השטח, ולמרות שהמתקן של החממה בקיבוץ רוחמה ירד מהפרק לטובת קליטת משפחות מהעוטף, מנהל התכנית דיאב אלגלבאן התעקש לייצר לו"ז יומי חלופי ולמלא את הימים בעשייה, התנדבויות, סדנאות ואף לימודים בזום עבור 36 המשתתפים.

תיכון כוכבי המדבר למנהיגות
החממה למנהיגות ויזמות

לאחר שהספיקו לקיים כמתוכנן את פרק הקהילה בתחילת השנה, מנהלת תכנית המנהיגות לנשים, בסמה אבו האני, בנתה מחדש את תכנית הפעילות בצל המלחמה, וכעת 35 הצעירות מחלקות את זמנן בין וואדי עתיר, חורה, רהט ופרוייקטים התנדבותיים שונים ברחבי הנגב. התכנית מאפשרת לכל אחת מהמשתתפות לשתף את תחושותיה וחששותיה סביב המצב המורכב, ולקבל כלים לעבד ולהתמודד טוב יותר עם הסיטואציה, עם התחושות המבלבלות והקשות ועם המורכבות הזהותית שלהן. בתוך כך, הקבוצה בוחנת את תפקדה של מנהיגות נשית בחברה הבדואית וכיצד ניתן דווקא בתוך הסיטואציה המורכבת לשפר את מעמדן של נשים בחברה.

th-28-1236x824.jpg
תכנית ראידאת ("פורצות דרך)
למנהיגות נשית
WhatsApp Image 2023-12-14 at 09.03.22.jpeg
תכנית הבוגרים

התרגשנו לראות שהמודל שלנו מוכיח את עצמו שוב ושוב בימי חירום ומשבר. מיד בימי המלחמה הראשונים בוגרים שלנו נרתמו והוציא לפועל עשרות יוזמות בקהילה למענה על צרכים שהתעוררו. מעל למאה בוגרים השתתפו בהתנדבויות שונות, בין אם במסגרות הארגון או באופן עצמאי. בין היתר הם הגיעו בהמוניהם לחמ"ל המשותף ברהט, סייעו בעבודות חקלאיות, התנדבו במרכז הסיוע בחורה, תגברו מסגרות חינוכיות והפעילו מסגרות חלופיות כדי לאפשר להורים לעבוד בעבודות חיוניות, נרתמו לפרויקט המיגוניות בכפרים הלא-מוכרים ועוד.

תנועת הנוער אבירי המדבר

תנועת הנוער שלנו מבוססת על התנדבויות גם בימי שגרה, כך שהחזרנו את החניכים לפעילות מיד כשהוראות פיקוד העורף התירו זאת, בהתאם להגבלות בכל אחד מהישובים. עיקר הפעילות עוסקת בעידוד התושבים בימים הקשים, כשהעשייה והנתינה מעודדות וממלאות את החניכים עצמם. נכון להיום, פועלות 17 קבוצות בעשרה ישובים בנגב, כך שבסך הכל ישתתפו השנה בתנועת הנוער כ450 חניכים.

ביחד ממשיכים.jpg

follow us

  • Facebook - White Circle

تابعنا

עקבו אחרינו

contact

اتصل بنا

יצירת קשר

מרכז כוכבי המדבר, להב, ד.נ נגב 8533500

טלפון כללי: 08-929-8588

טלפון בית הספר: 08-9913391

דואר אלקטרוני: info@desertstars.org.il

مركز نجوم الصحراء، لاهاف، دن النقب 8533500

هاتف: 8588-929-08

E-ميل: info@desertstars.org.il

Desert Stars Center, Lahav, DN Negev 8533500

Phone: 08-929-8588

School: 08-9913391

E-mail: info@desertstars.org.il

bottom of page